Slå koldt vandt i blodet og spar mange penge på dit huskøb
Hvis man står og skal sælge sit hus eller en lejlighed, så kan det være en utrolig nervøs omgang. Medmindre man har et yderst attraktivt hus, der bliver solgt med det samme, så ved man aldrig, hvornår der kommer et seriøst bud på ens hus, og om man kan stå med det flere måneder eller år.
Har du fundet det rette hus, de har været længe nok på markedet, men mangler den sidste del i økonomien, før det kan komme til at hænge sammen, så kan du overveje at tage et kig på et kviklån, der kan hjælpe dig med at få realiseret dit huskøb.
Som køber kan det dog være en stor fordel, hvis husene ikke bliver solgt lige med det samme, da det kan betydning en stor nedskæring i prisen. Derfor handler det hele om at slå koldt vand i blodet, og finde det rette tidspunkt at slå til.
Man skal dog heller ikke vente for længe, for så har andre måske budt på huset, og så er det for sent. En opgørelse hos boligselskabet Boliga viser, at desto længere tid et hus er på markedet, desto mere villige er sælgerne til at sænke prisen.
Hvis et hus bliver solgt indenfor de første tre måneder på markedet, vil man typisk kunne få 2.9 % i rabat. Har huset været på markedet i mellem et halvt og et helt år, vil det typisk være en besparelse på 6.5 %, mens det har været muligt at hente hele 8.3 % i rabat, hvis man finder et hus, der har været udbudt i mere end et år.
Slet ikke de samme rabatter i lejlighederne
Står man i stedet og skal kigge efter en ny lejlighed, så fungerer den samme taktik ikke ligeså effektivt. Tal hos Boliga viser nemlig, at lejlighedssælgere er langt bedre til at slå koldt vand i blodet, og de giver således færre rabatter.
Der kunne spares 5.8% af lejlighedsprisen, hvis man købte en lejlighed der havde været på markedet i mere end et år, mens der blot var en besparelse på 1.8 % på de nyudbudte lejligheder. Årsagen til forskellen mellem huse og lejligheder skal findes i, at det er lettere at ramme den rigtige udbudspris på lejligheder end på huse.
”For det første er det formentlig lettere at ramme den rigtige udbudspris på lejligheder end på huse. Det skyldes, at lejligheder som oftest ligger i de større byer, hvor omsætningen er højere, og der ofte vil være handlet en lignende lejlighed indenfor de seneste måneder,” fortæller Signe Roed Frederiksen, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank til Boliga.