Få et vitaminboost fra birketræet

Vidste du, at der i saften fra birketræer findes mange gode næringsstoffer, der kan give dig et vitaminboost?

Foråret er endelig over det danske land og udenfor spirer den grønne natur. Om foråret stiger saften op i løvtræerne, der i hele den lange og kolde vinter ellers har været i dvale. Man kan sige, at det er træernes egen måde at suge energi op til det forestående løvspring, som sker her om foråret.

Allerede fra marts måned og til maj, hvor birkebladene springer ud, stiger og stiger saften i birketræet så voldsomt og kraftigt, at man faktisk meget let kan tappe og drikke den. Man kan f.eks. skære en gren over og med det samme opleve, at der er så meget kraft på saften, at den med det samme og ganske længe vil fortsætte med at strømme ud af grenens ende.

Vil du prøve at smage birkesaften?

Kunne du tænke dig at smage på den gode birkesaft, skal du derfor bare finde et birketræ ude i skoven eller i haven, hvorefter du altså skærer en gren af og så er der serveret. Det er bedst, hvis du finder en gren, der er et par centimeter tyk, og den skal helst sidde på selve stammen. Skær så grenen af, stik grenens ende ned i en flaske og bind så flasken fast på grenen med f.eks. et stykke sejlgarn. Herfter vil birkesaften fosse ned i flasken.

Hvordan smager birkesaft?

Birketræets saft smager dejligt sødt. Saften, der kommer ud af træet, er en blanding af det vand, som birketræet trækker op fra jorden og sukkerstoffer fra birketræet selv. Skal birkesaften være ekstra god, så kan du sætte den på køl først. Du kan jo tappe saften ned i en flaske og bagefter køle den af i køleskab eller måske endda en bæk.

Det er også en mulighed at koge birkesaften ind. Du kan både koge den en smule ind og på den måde få en lidt sødere saften, men også koge det meste af vandet væk, hvilket betyder, at du i sidste ende får birkesirup.

Hvilke næringsstoffer indeholder birkesaft?

Birkesaft indeholder alle de næringsstoffer, som et birketræ skal bruge til at vokse. Birkesaft indeholder næringsstofferne fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitaminer, kalium, kalcium, fosfor, magesium, mangan, zink, natrium og jern.

Der er således en masse gode ting i birkesaften, der i gamle dage også blev brugt til folkemedicin, vin og hårvand.

Hvis du ikke har et birketræ hjemme i haven, kan du besøge de danske skove, hvor der findes et utal af de hvide birketræer rigtig mange steder. Du skal blot huske, at du kun må klippe en gren af et træ, der er mere end 10 meter højt. Birketræer kan blive helt op til 30 meter høje.

I de danske skove vokser der to arter af vildtvoksende birketræer – dunbirk og vortebirk. De to træarter var de første i Danmark efter istiden for 12.000 år siden.

Tak til Formula Swiss

Der skal lyde et stort tak for hjælpen i forbindelse med udfærdigelsen af denne artikel.

Hvis du ikke kender Formula Swiss, så det et schweizisk selskab, der er eksperter inden for helse og har blandt andet et stort udvalg af CBD-produkter.

View Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *